Et hjem i 100 år

Dette året har Borgund folkehøgskole vært opptatt med å feire at den er 100 år. Rektor Sven Wågen Sæther er optimistisk med tanke på skolens fremtid.

− Vi fikk markert skolen og hva den står for og hva en folkehøgskole er for noe, for foreldre til elever, tidligere elever og nye og gamle Borgvenner, sier rektor Sven Wågen Sæther ved Borgund folkehøgskole.

Han er nylig ferdig med skolens 100års-feiring. Helgen 27-28. september var hovedmarkeringen med jubileumsfest med over 250 gjester og jubileumskonsert.

Flott feiring
Tidligere rektor ved Borgund folkehøgskole, Harald Myklebust, var gjest på jubileumshelgen. Godordene kommer på rekke og rad når han skal fortelle hvordan han opplevde det.

− Det var en flott feiring. Dyktig og profesjonelt gjennomført, elegant, solid og opplevelsesrikt. For meg som musikklektor er det ekstra positivt og en fantastisk glede at det ennå finnes skoler hvor man klarer å få frem et slikt elevkor.

Borgund har de siste årene vært en reiseskole hvor man har organisert skoleklassene som reisemålsklasser. Myklebust er litt mer usikker på hvor bra det er, selv om det på hjemmesiden står at Borg er et «hjem å reise ut fra og komme tilbake til».

− Folkehøgskole er stedlig. Jeg er litt bekymret for det store fellesskapet på skolen når flokken er delt på reiser til forskjellige steder. Men de har funnet en nisje.

Samfunnsoppdrag
Den 14. november hadde skolen jubileumsforedrag med professor Frank Aarebrot og reder Per Sævik hvor temaet var «Demokratibygging og verdibygging». Det er et tema Sæther er opptatt av.

− Folkehøgskolene har betydd mye for demokratibyggingen i Norge. Borgund er en kristen folkehøgskole som driver med demokratibygging og verdibygging. Folkehøgskolene er et fritt skoleslag. Det er derfor opp til den enkelte skole å utforme hva samfunnsoppdraget skal være, sier han. For at Borgund skal oppfylle sitt samfunnsoppdrag, ønsker han at skolen skal være kristen og verdibyggende. Samtidig skal det være et rom stort nok til at elevene får være hele seg.

− Det er toleranse, at man trives i hverandres nærhet selv når man tenker ulikt om mangt.

Tidsskille
Som rektor for en kristen skole, merker Sæther at der er et tidsskille for kristne skoler. Staten er kristen-humanistisk og ikke lenger kristen evangelisk luthersk.

− Vi får fortsatt lov til å forkynne evangeliet og være en plass hvor folk kan lære hva kristen tro er for noe. Noen opplever å møte kristne lærere for første gang. Ungdommene blir kjent med troen sin og hva de vil gjøre videre i livet

− Hva tenker du om fremtiden for Borgund folkehøgskole?

− Jeg synes vi har fått til mye fint. Utfordringen for oss er å være aktuelle og relevante for nye mennesker. Men det skal vi klare.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.